karakter eigenschappen vd tatrahond

         Karakter en gedrag Tatra is een w 

Een Tatra is een waak- en verdedigingshond. Ze zijn al eeuwen lang gewend om zonder begeleiding hun taak, de verantwoording en bescherming over een kudde, hun roedel of bezit, te dragen 

Hierdoor tonen zij, een blijvende alertheid en waakzaamheid tegenover alles en iedereen, zijn zij gereserveerd en voorzichtig tegenover nieuwe zaken. Verder zijn zij in hoge mate intelligent waardoor ze voor hen onbekende situaties naar waarde in weten te schatten en dan zo te handelen dat zij hier voordeel van dragen. 

Een Tatra registreert alles wat er om hem heen gebeurt, zelfs de kleinste veranderingen merkt hij op. Hij zal hier terughoudend op reageren en mensen die het ras niet kennen houden de voorzichtige afstandelijkheid voor bangheid of lafheid. Maar niets is minder waar, het is een oud oerinstinct wat bij deze honden hoort om hun taken naar behoren te kunnen uitvoeren. 

Een goede baas weet dat de Tatra de ruimte moet hebben om zelfstandig te kunnen onderzoeken en zaken te kunnen afwegen en afhandelen. Hij heeft veel tijd nodig om volwassen te worden. Een Tatra moet men niet dwingen, hiermee bereikt men niets. Hij moet zelf kunnen beslissen en doet dit dan ook vol overtuiging, niet omdat u hem beveelt, maar omdat hij zich verantwoordelijk voelt. 

Wilt u in goede balans met u Tatra leven is het nodig dat hij genoeg bewegingsvrijheid krijgt, hij zelf kan kiezen om binnen of buiten te vertoeven en altijd dicht bij zijn roedel/baas kan zijn. U dient een duidelijke alfa/leider voor hem te zijn om hem te laten worden tot die hond, die trouwe sociale, loyale vriend die u zich gewenst had bij de aanschaf van dit unieke ras. 

De roedel beschermen hoeft men de Tatra niet aan te leren, dit doet hij vol overtuiging uit zich zelf. Een Tatra kan veel leren en is zeker geschikt als gezelschapshond. Hij houdt van trek- en porspelletjes en verstoppertje spelen is helemaal het einde. 

Sommigen houden veel van zwemmen, terwijl anderen alleen door het water heen waden. Een volwassen Tatra houdt van wandelen en kan prima naast de fiets lopen. Dit moet men uiteraard wel oefenen en langzaam opbouwen. 

Ook is de Tatra al gebruikt als reddingshond, blindengeleidehond en als verdedigingshond. Maar een hond die op bevel vrolijk aan de mouw hangt of zich laat slaan is het zeker niet. Onder druk houdt hij zich niet langer aan de spelregels van de mens, maar zoekt hij voor zichzelf een uitweg in de voor hem weke situatie. ;’ 

Een Tatra is zeer geschikt om cursussen mee te doen, maar hou hierbij wel in de gaten dat alles wat bedachtzamer zal gaan en de hond wel plezier houdt in de oefeningen. Die moet u trouwens niet eindeloos herhalen, na 2 of 3 x weet de Tatra het wel en waarom zou hij het dan nog een keer doen. Een Tatra die juist opgevoed is, behoort een vriendelijke, sociale en standvastige hond te zijn, die in eerste instantie best terughoudend mag zijn en met een gezonde waakdrift 

In de regel zijn ze erg rustig van aard en verdragen ze over het algemeen zonder problemen soortgenoten, kinderen en andere dieren. 

Als u voor een Tatra kiest, bedenkt u dan dat de Tatra is als een goede wijn. Indien goed verzorgt en in rust gerijpt, hebt u na 3 a 4 jaar die trouwe, lieve en evenwichtige witte vriend die u zich altijd al heeft gewenst.

 

 

www.tatrakennelbiacaperla.com